A Marseille-i szappanmúzeum, Franciaország cikk fényképe

A Marseille-i szappanmúzeum, FranciaországA franciákról nekem rögtön a marseille-i olívaszappan, no meg a szamártejes szappanok jutnak az eszembe. A 20. század elején még több száz szappanfőző műhely működött, az ezredfordulóra azonban már csak ötben készítik ezeket a hagyományos csodákat. Tán a legrangosabb a Marius Fabre műhely, melynek az egyik régi szárítóhelyiségében rendezték be a Marselle-i Szappanmúzeumot. A Marius Fabre filozófiájának lényege a tradíció követése, a helyi lakosok munkájának tisztelete, és a legjobb minőségű alapanyagok használata. Ezen elveknek köszönhetően a Marius Fabre ma elismert márkanév. A cég családi tulajdonban van, a szappanfőzés folyamatát a tulajdonos maga ellenőrzi. A szappanmassza minőség-ellenőrzésének hagyományos módja a kóstólás. Vajon hány szappanfőző-mester meri megkóstolni a saját termékét?A Provence-i szappangyártás története egészen a középkorig nyúlik vissza. Az első dokumentált szappankészítő mester i.sz. 1370 körül tevékenykedett a régióban. 1688-ban a híres Napkirály, XIV. Lajos rendeletbe hozta, hogy "marseille-i szappan" elnevezést csak a régióban olívaolajból előállított szappanok kaphassanak. Ez a szabály még ma is érvényben van, ám megengedőbb: egyéb növényi olajok is szerepelhetnek a gyártásnál (jellemző pl. a pálmaolaj, shea vaj, argánolaj használata).Az eredeti gyártási technológiát a spanyoloktól vették át a franciák. A spanyol szappankészítési eljárás újdonsága az volt, hogy a főzés során tengervízzel higították a masszát, tulajdonképpen kisózták a szappant, így nyerték a rendkívül kemény és hófehér jellegzetes kasztíliait. Tehát eredetileg a franciák is, mint a spanyolok színszappant gyártottak.

A múzeumban egyedülálló kollekciót találhatunk a folyamatban használt középkori eszközökből, szerszámokból, no meg be is szerezhetünk néhány nagyszerű szappant, és akár gyűjteményünk számára is találhatunk régi sorozatokat.

Forrás: http://muzeum.tlap.hu/magazin/a-vilag-szappanmuzeumai/

Az eredeti, tradícionális Marius Fabre Natúr olíva szappan nálunk  már kapható!

Publikálva: 2013. június 4.
Kapcsolódó termékek
Natúr olíva szappan 200 gr fénykép
Natúr olíva szappan 200 gr
"Savon de Marseille" 100%-osan természetes összetevőkből! Használatát érzékeny bőrűeknek, és ekcémás panaszokban szenvedőknek is kifejezetten ajánljuk. Férfiaknak első osztályú borotvaszappan.
Termékkód:   11500-061
Kiszerelés:   1db
Bruttó kisker. ár
2 070 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink: